joi, 23 ianuarie 2014

Impactul om-uleiuri volatile                   Uleiurile volatile, responsabile de parfumul  plantelor au actiune imediata asupra organismului uman, deoarece aceasta se produce in 3 mari pasi simpli:
                    INHALARE
                    TRANSMITEREA CATRE BULBUL OLFACTIV
                    ACTIUNEA DIRECTA ASUPRA CREIERULUI
                    Compusii uleiurilor volatile patrund mai apoi in intreg organismul, prin sistemul respirator, dar si direct prin piele.

                     "Mirosurile sunt detectate prin stimularea receptorilor de la nivelul epiteliului olfactiv – o zona de marimea unui timbru situata in profunzimea foselor nazale, care este practic singura zona a creierului in care terminatiile nervoase vin in contact direct cu aerul. 
                                       De la bulbul olfactiv – una din cele mai vechi structuri ale creierului, impulsurile nervoase ajung in final la ariile corticale superioare, asa cum este cortexul frontal, care intervine in perceptia constienta a mirosurilor, nu inainte insa de a face escala in ariile mai vechi din punct de vedere filogenetic precum amigdala si hipocampul, care intervin in integrarea mirosurilor in viata afectiva si amintirile legate de miros."           Caile olfactive reflexe (corticofuge) leaga hipocampul (rinencefal) cu centrii din diencefal, mezencefal, nucleii trunchiului cerebral, formatiunea reti-culata, determinand miscarile reflexe si raspunsurile vegetative la stimulii olfac­tivi, care includ activitatile automate alimentare sau raspunsurile legate de anu­mite stari emotionale (excitatia, placerea, relaxarea, comportamentul sexual).
             Componentele uleiurilor volatile patrund mai departe si in organism prin sistemul respirator odata cu oxigenul  inspirat și ajuns în plămâni este transportat, prin intermediul sângelui, către celule și țesuturi.mai departe in sange si spre toate organele corpului uman. (acest proces face parte din respiratia interna sau celulara)
                   Astfel uleiurile volatile din plante nu dau numai o stare placuta de relaxare, linistire sau stimulare dupa cum este cazul, ci si actioneaza direct asupra organului afectat. 
                   Dupa cum bine se stie, respiratia are loc si la nivelul pielii, epidermei (respiratia cutanata). Substante in forma gazoasa ies prin porii pielii si altelel patrund prin porii pielii in interiorul organismului. Absorbite de tesuturi si mai departe in capilare, ca apoi sa fie absorbite in sange. Asa incat putem concluziona de aici, cum ca, interactionam continuu cu mediul in care ne aflam.
                   Daca organismul uman este deschis la a absorbi din jurul sau, de ce sa nu ii punem la dispozitie sa se "hraneasca" cu arome naturale, cu sanatate.
                  Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu