duminică, 26 ianuarie 2014

Esti ceea ce faci, ceea ce mananci, ceea ce bei,....ESTI CEEA CE RESPIRI !



                  RESPIRATIA  reprezintă procesul fiziologic fundamental prin care are loc schimbul de gaze dintre organism si mediu. O respirație completă include două faze distincte: inspirația, adică luarea aerului (gazelor) din mediul înconjurător în organism, și expirația, prin care se elimină în afara organismului aerul folosit.
                 Aceasta functie a organismului este involuntara, nu constientizam realizarea ei decat atunci cand apar schimbari la nivelul acesteia, sau in eventualitatea in care survin anumiti factori care ingreuneaza producerea ei sau chiar o impiedica total.
                 In postarea anterioara am mentionat ca acest proces este singurul prin care agentii externi ajung in contact direct cu creierul. De aici , se presupune si cat de semnificativa si imediata poate fi actiunea unei terapii care se bazeaza pe procesul de respiratie.

                 Ulterioara senzatiei de relaxare sau de stimulare (in functie de uleiurile esentiale folosite) care are loc la nivelul creierului este actiunea determinata de respiratia celulara, la nivelul organelor interne afectate. Aici intervin diversele principii active din uleiurile esentiale ale plantelor cu diverse proprietati terapeutice (afrodisiaca, anafrodisiaca, antiseptica, antispasmodica, antisudorifica, aperitiva, behica, cardiotonica, carminativa, cicatrizanta, diuretica, emenagoga, expectoranta, galactogoga, hipoglicemianta, hipocolesterolemianta, hipotensiva, hepatobiliara, laxativ, purgativa, revulsiva, sudorifica, stomahica, sedativa, tonica si stimulenta generala, topica, venotonica, vermifuga).
                 Odata cu respiratia normala are loc si respiratia cutanata, la nivelul pielii, pe care am descris-o si amintit-o de asemenea in articolul precedent.
                 Concluzia este ca organismul uman este ca un burete fata de mediul ce il inconjoara, asa ca putem sa profitam de acest lucru lasand organismul sa se trateze singur, fara ca noi sa-l coplesim cu substante obtinute prin sinteza , artificiale deci, ceea ce nu poate decat sa agraveze starea sanatatii noastre. Acestea, chiar daca au un efect aparent pozitiv asupra afectiunilor, distrug imunitatea si echilibrul organic interior lasand consecinte ulterioare pe un viitor indelungat. Tratamentele naturale, e drept ca trebuie sa le urmam consecvent, intr-un mod repetitiv, pe o perioada lunga de timp, dar sunt singurele care sunt pe drept capabile sa reabiliteze echilibrul organic interior.
                  Aromaterapia, parte integranta a fitoterapiei, practica de tratare prin intermediul plantelor, foloseste in actiunea sa plante medicinale aromatice, dupa cum ii declara si numele. Aceste plante sunt deosebite prin faptul ca in compozitia lor predomina uleiurile volatile, esentele naturale, ce dau parfumul caracteristic plantei.

                  Uleiurile volatile sunt un complex de substante organice  , ca alcooli, aldehide, cetone, fenoli, acizi organici, lactone, substante azotate, substante cu sulf, cele mai importante fiind terpenele si derivatii terpenici, care dau actiunea principala a plantelor aromatice: tonica generala, antiseptica, bactericida si bacteriostatica.
                  Cantitatea si compozitia chimica a uleiului volatil variaza de la o planta la alta si tinand cont ca o planta aromatica in afara acestui complex de substante ce alcatuiesc uleiul volatil contine si alte numeroase principii active comune plantelor medicinale, in general, fac ca plantele aromatice pe langa actiunea lor tonica si antiseptica sa aiba si alte importante actiuni terapeutice asemanatoare plantelor medicinale in functie de raportul dintre principiile active continute.
                  Importanta tratamentului cu plante aromatice consta in faptul ca ele actioneaza asupra microbilor, scazandu-le rezistenta, virulenta si posibilitatea de inmultire cat si asupra organismului prin mobilizarea fortelor de aparare si cresterea rezistentei , modificand conditiile de adaptare a microbilor, facand ca dezvoltarea lor sa nu mai fie posibila.
                 Este recomandat sa facem profilaxie antiinfectioasa prin cresterea puterii de aparare a organismului utilizand in alimentatie plante aromatice, pe langa fructe si legume, toate cu actiune in mentinerea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor.

                  De asemenea infuziile, decocturile, fumigatiile, pulverizatiile, masajele sau baile de plante medicinale sau uleiuri volatile, ca si plimbarile prin camp, gradini sau paduri de conifere, toate actioneaza in acelasi fel !
                 


                







               
                 
                                     

               
                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu