joi, 23 ianuarie 2014

Introducere
          Acest blog va fi dedicat pasiunii mele pentru plantele medicinale aromatice. Asa incat, aici voi dezvalui intreaga mea activitate desfasurata in slujba acestui hobby, tot ce am invatat pana acum din ceea ce am lucrat cu aceste plante, tot ce voi invata de acum inainte si de asemenea, in masura in care mi se va da concursul, tot ce voi afla nou cu ajutorul celor ce au cunostinte despre plantele medicinale cu procent ridicat de uleiuri volatile (aromatice) si functionalitatile acestora.
          Dincolo de senzatia placuta pe care o resimtim atat cu mintea cat si cu sufletul, uleiurile esentiale din aceste plante au capacitati multiple asupra organismelor vii. Una din aceste capacitati este de a vindeca, de a-l ajuta sa-si refaca functiile vitale. Acest lucru, se pare ca sta in legea firii, este de mult timp stiut , folosit, transmis mai departe, dar poate ignorat de catre multi dintre noi.
          Cele mai vechi dovezi ale utilizarii acestor plante vin din perioada Egiptului Antic, cand cunoscatorii ar fi folosit uleiurile aromatice nu numai in componenta parfumurilor, a cosmeticelor, ci si ca tratamente ale bolilor si in imbalsamarea trupurilor celor morti. De aici si presupusa concluzie ca unele din aceste plante au un foarte bun rol de conservare.

          Vestea despre utilitatea acestor plante a trecut dincolo de hotarele Egiptului in Israel, China, India si apoi in zona Marii Mediterane.
           Cunostintele despre aceste plante au imbogatit si ajutat popoare, dar si ele la randul lor au fost imbogatite si transmise mai departe cu surplus de informatii, tehnici noi de extractie a uleiurilor din ele.
Valorosul secret al plantelor vindecatoare a ajuns si la greci, care au folosit iscusinta lor renumita in fizica (pe atunci acest domeniu ingloba mai multe domenii precum astronomie, biologie ) spre a mari zestrea acestui concept. Apreciati de catre Imperiul Roman, fizicienii greci au fost angajati spre a le vindeca soldatii veniti de pe campurile de lupta. Dupa destramarea Imperiului, cultul plantelor miraculoase a ajuns in tarile arabe, unde medicii se dedicau alchimiei si procesului de distilare si extractie a uleiurilor volatile.
          Secole de-a randul pilula naturala s-a rostogolit tratand si vindecand boli, stopand chiar epidemii. A imprastiat stiinta si a acumulat si mai multa, dar cu timpul a fost uitata. India este una din putinele tari unde aceasta traditie, a folosirii plantelor aromatice nu a fost uitata si este folosita cu incredere si succes si in zilele noastre. Aici conceptul poarta numele Ayurveda si este considerata una dintre cele mai vechi practici medicale din lume avand nu numai scopul de vindecare a trupului si mintii ci si a sufletului, de fapt de refacere a echilibrului interior (trup-minte-suflet) si de reimpacare cu natura, de reacceptare in intreg, presupunandu-se ca fiecare organism, cat ar fi de mic sau mare face parte la randul lui dintr-un intreg si trebuie sa se supuna miscarii si cursului acestuia.
          Am folosit pana acum pentru a denumi utilizarea plantelor medicinale aromatice, mai multe substantive simple si chiar metafore: veste, cunostinte, secret valoros, concept, cult, pilula naturala. Am facut asta intentionat pentru a da importanta momentului in care renumitul chimist francez Rene Maurice Gattefosse a botezat aceasta practica alternativa de tratare a viului, AROMATERAPIE. Acesta era un renumit expert in producerea de parfumuri de la inceputul secolului XX. Se pare ca utilitatea medicinala a uleiurilor aromatice era data uitarii in Europa acelor vremuri, dar dupa incidentul in care acesta a suferit o arsura la mana si s-a tratat intamplator cu uleiul de lavanda avut in apropiere, acesta a observat efectul pozitiv asupra ranii; a recunoscut si exprimat apoi utilitatea importanta a acestor uleiuri in activitatea sa, amintind astfel constiintei umane despre puterea de vindecare a plantelor.
          Cautand in dictionarul explicativ al limbii romane, gasim urmatoarea definitie: << AROMOTERAPÍE s. f. metodă terapeutică bazată pe efectul produșilor chimici mirositori din uleiurile volatile din plante. (< fr. aromothérapie)>>
          Este recunoscuta, deci, ca metoda terapeutica, cu toate ca, putini dintre noi stim despre ea si cu atat mai putin cum are loc intregul proces in organismul nostru.
          Vom dezbate asa-dar in urmatoarea postare misterele simtului olfactiv si tot acolo vom afla si ca uleiurile volatile sunt capabile sa patrunda nu numai prin nari, ci si prin porii pielii.
          


          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu